TR EN

Yerli Savunma Sistemleri Masaya Yatırıldı

Savunma Sanayi Müsteşarlığı himayesinde, Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR) danışmanlığında ve ASELSAN koordinatörlüğünde 8 Mart 2017 günü Rahmi M. Koç Müzesi Konferans Salonu’nda "Deniz Savunma Sanayiinde Yükselen Teknolojiler" konulu çalıştay organize edildi.

Kurulduğu günden bu yana denizcilik alanında akademik/bilimsel yaklaşımlar geliştirerek, "halkımız ve devletimizle denizcileşmek" idealine hizmet etmek prensibiyle yapılan seri çalıştayların sekizincisinde, Türk denizgücünün omurgası olan Deniz Savunma Sanayi’nin paydaşları bir araya geldi. Çalıştayda donanma gücüne savunma sanayi boyutunda katkı sağlayan kamu, vakıf ve özel sektör kurum ve kuruluşlarıyla üniversiteler bir araya geldi. Çalıştayda sunulan 21 bildiri ile 21. yüzyılın deniz gücü alanında küresel çapta öne çıkan yükselen teknolojileri ve Türk Deniz Savunma Sanayi’nin bu kapsamdaki durumu ile geleceğini tartıştı.

Çalıştaya, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Deniz Araçları Daire Başkanı Alper Köse, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. Murat Üçüncü, ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kaval, İstanbul Tersanesi Komutanı Tümamiral Ahmet Çakır, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, BAU Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güngör, Deniz Kuvvetleri Araştırıma Merkezi Komutanı Müh. Albay Mustafa Civelek ile TÜBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, ROKETSAN, METEKSAN, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri, STM, OTOKAR, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU Mind), HOYTEK, DESİSTEK, Türk Loydu, SEFT, ARMELSAN, TEKNOPARK mühendis ve temsilcileri, üniversitelerin mühendislik fakültelerinden dekan ve öğretim üyeleri ile emekli Amiraller, KÜDENFOR Danışma Kurulu Üyeleri, deniz subayı mühendisler ve basın mensupları olmak üzere 174 katılımcı iştirak etti.

KÜDENFOR Kurucu Direktörü Amiral Cem Gürdeniz’in Deniz Savunma Sanayiinin jeopolitik önemine vurgu yapan açılış konuşması ile başlayan çalıştayın ilk paneli "21’inci Yüzyıl Türk Deniz Savunma Sektörü ve Rekabetçi yaklaşımlar" oldu. İkinci panelde "21’inci Yüzyıl Deniz Harekât Sahasında Yükselen Teknolojiler" konusu incelenirken son panel "Değişen Paradigma: Sualtı Yüzyılı-Tanımlanmış Sualtı Resmi – (TSR)" konusunda icra edildi.

İlk kez Savunma Sanayi Müsteşarlığı himayesinde, ASELSAN koordinesinde icra edilen KÜDENFOR çalıştayında özellikle başta sualtı teknolojileri olmak üzere deniz savunma sanayiinin tüm alanlarında Türkiye’de öne çıkan tüm kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşları bir araya getirilerek, küresel çapta deniz savunma sanayiinde her geçen gün önem kazanan, oyun değiştirici ve kuvvet çarpanı rolündeki silah, sensör, komuta kontrol ve ve durumsal farkındalık teknolojileri uzmanları tarafından çok boyutlu tartışıldı.

Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu (KÜDENFOR), denizcilik gücünün değişik alt alanlarını bu tip akademik faaliyetlerle incelemeye ve Türkiye’nin denizcileşmesine yeni fikirler üreterek ve ilgi alanlarındaki tüm paydaşları bir araya getirerek katkı sağlamaya devam edecek.

Kaynak: Aydınlık


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER İÇERİKLER